Kadın Basketbolu ve Sürdürülebilir Organizasyon

Paylaş
 

Kadın basketbolu ülkemizde son 10 yılda çok önemli bir ivme kazandı. Birçok Anadolu takımı kuruldu ve büyük yatırımlar yapıldı. Eski sistemde bazı sezonlarda iki yılda (kısıtlı sayıda bölgesel lig ve ikinci lig takımları vardı) hatta bazı sezonlarda ise kurulduğu ilk senesinde adını Kadınlar Birinci ligine yazdırdı (bugünkü adı Bilyoner.com TKBL).

Peki, son 10 yılda lige yükselmek için büyük yatırımlar yapan hatta yükselen kulüpler bugün neredeler?  Hayalleri olan kaç genç sporcu, kaç antrenör, kaç yönetici mağdur oldu o kulüplerde? Kısa sürede büyük paralar harcamalarına karşın yok oldular. Neden mi? Çünkü altı boş kurulan, kurumsallaşamayan, kaynakları doğru kullanılamayan, spor kulübü olmaktan daha çok bir takım kurmanın peşinde oldular. Özellikle Anadolu’da kurulan ve şehrinde büyük hayalleri olan çocuklara hiçbir faydası olmayan takımlar oldular.  Bu takımlar o şehirlerde hiçbir sporcu yetiştiremedi. Küçük şehirlerin takımı olmalarına karşın o şehir ile bütünleşemeyip yaşayanların bağrına bastığı, sahiplenilen, çocukların geleceklerine ışık tutan örnek teşkil eden kulüp olamayınca maalesef ki onlarca kulüp geldi geçti.

Son 1o yılda lige yükselen ve bir dönemin ilginç bir yarış haline gelen Balıkesir’e bağlı ilçelerde; Küçükköy, Burhaniye Belediye, Edremit, Zeytinli takımları çıktıkları ilk sezonlarında ligden düştüler. Bir kısmı kapadı, bir kısmı ise yeniden lige çıkıp yeniden büyük borçlarla ligden düştüler. Bursa Büyükşehir, Samsun Basketbol, Alanya Belediye, Kocaeli Kâğıtspor, Altay Konak (İzmir), Orduspor, Edirnespor ve birçok kulüp ya borçlarıyla kapattı ya da borçlarını ödemek için alt liglerde mücadele ederek iddaa geliri elde etmeye çalışıyorlar.

Aslında öncelikli olarak daha kurumsal bir federasyon haline gelmemiz gerekiyor. Kulüplerin federasyona katkısından ise doğru olana ulaşılmalı ve Federasyonlar artık şirket gibi işletilmeli ve kulüplere katkı sağlamalıdır. Bu konuda TED Ankara Kolejliler eski başkanı Önder Bülbüloğlu ya da  Basketbolu Geliştirenler Derneği yönetimi ve Başkan Işık Eyigüngör olumlu bir örnek teşkil edebilir. Ülke basketboluna yatırım yapmak isteyen kulüplere kalıcı olmak ve sürdürülebilir yapıyı oluşturmak için neler yapılması gerektiği hatta zorunluluk içeren bazı şartlar konulması gerektiğini düşünüyorum (Bütçe yönetimi ve var olan bütçeye göre ulaşılabilir başarı, Altyapı, Sportif faaliyetler, Sosyal sorumluluk projeleri, reklam ve pazarlama ekibi vb).

Basketbol Federasyonu olarak yeni bir döneme girmeye yakın bu süreçte umarım geçmişte yaşanan birkaç başarıyla değil asıl yaşayamadığımız ve ulaşılması gereken sürdürülebilir başarılar elde edebilmek adına çalışmalar yapılır.

http://www.basketmerkezi.com/kadin-basketbolu-ve-surdurulebilir-organizasyon.html

 

Bu yazı 1668 kere okundu.